Waarom vintage in je interieur?
Ik vind het altijd leuk om mensen – als ze hun vintage item komen ophalen – uit te nodigen om nog even rond te struinen in mijn garage. Het is een opslag, geen winkel en het is vaak goed vol, maar als je een neus hebt voor toffe dingen dan is het een waar ‘vintage walhalla’ (quote van een klant)! Toch ziet niet iedereen de waarde van vintage, getuige de partners, vrienden en sjouwhulpen die meekomen en het hebben over ‘oude meuk’ of ‘iets wat hun oma nog in huis had staan’. Helemaal prima natuurlijk, ieder zijn mening en smaak, maar waarom is vintage dan toch zo aantrekkelijk voor mij en vele anderen? Ik deel graag mijn vier (of eigenlijk 5) belangrijkste drijfveren.
Vintage meubels zijn uniek
Ik denk dat voor mij ‘uniek’ de basis is. Al vanaf jongs af ben ik op zoek naar de dingen die een ander niet heeft. Natuurlijk wil ik ook gewoon een lekkere bank om op te liggen, een grote tafel met veel stoelen voor gezellige etentjes en een kast voor mijn mooie spulletjes. Maar als het uit het midden van de vorige eeuw komt dan is de kans groot dat je geen 2de exemplaar meer vindt! En nee, niet alles in mijn interieur is vintage maar ik combineer wel graag ‘oud’ met nieuw om zo onze eigen, uniek stijl en interieur te creëren.
Vintage meubels zijn duurzaam
En een ander reden om voor vintage te gaan is duurzaamheid. Helaas leven we in een wegwerpmaatschappij. Er wordt steeds meer (massa) geproduceerd en als men iets niet meer mooi vindt of licht beschadigd is wordt het als snel weggegooid of weggedaan. Zonde, maar met name slecht voor het milieu! Gelukkig komt er steeds meer aandacht en waardering voor hergebruik, ook in het interieur. Vintage meubelen zijn vaak van hoge kwaliteit en goed ontworpen. Met een beetje liefde en soms kleine herstelwerkzaamheden kunnen ze nog makkelijk 50 tot 100 jaar mee. En…als je het mij vraagt: kwalitatief hoogwaardige materialen worden alleen maar mooier en krijgen meer karakter door het gebruik.
Vintage meubels zijn prachtig vormgegeven
En dan heb ik nog niet gehad over het design, wat is er veel moois gemaakt in de vorige eeuw! Vintage meubels zijn alle meubels gemaakt tussen 1920 en 1990. Zijn ze ouder, dan wordt het antiek genoemd en na 1990 is het modern. Uiteraard zijn er in al die jaren heel wat stijlen voorbij gekomen. Sommige design kenmerken, zoals het gebruik van bepaalde vormen, kleuren en materialen, zie ook weer terug in het huidige aanbod. Maar waarom zou je een (slechte) kopie kopen waar er duizenden van zijn gemaakt? Persoonlijk houd ik van de vormgeving van de jaren 50, 60 en (begin) 70, ook wel midcentury modern genoemd. Simpele, functionele meubels met vaak een mooie strakke of organische belijning.
Vintage meubels zijn (relatief) goedkoop
Tot slot zijn ook de prijzen van een vintage meubels vaak aantrekkelijk. Tenminste, als je de tijd neemt voor je zoektocht – nog één van de leuke dingen van vintage. Als je geluk hebt, vind je jouw nieuwe vintage meubel bij de kringloop, op de rommelmarkt voor een klein prijsje of is er nog een oma of tante met iets moois op zolder. Maar ook als ‘gewoon’ gaat interieur shoppen bij de (online) vintage winkels kun je vaak nog veel leuks vinden tegen een mooie prijs. Ik vergelijk het altijd met meubels van de bekende woonwinkelketens; net zo duur, maar koop ik wel iets unieks mét karakter, van een goede kwaliteit met een mooi design en duurzaam.